De Wiltshire Horn

Een zelf-ruiend schaap

 De Wiltshire Horn is één van de oudste gefokte schapenrassen binnen Europa . De bakermat van dit ras, ligt in Engeland. ). Het ras was eeuwenlang één van de belangrijkste in het graafschap Wiltshire, waar het ook zijn naam aan dankt. In de eerste helft van de 20e eeuw raakte het bijna uitgestorven. Tegenwoordig is de Wiltshire Horn wereldwijd gevraagd wegens de unieke eigenschappen en zijn de aantallen weer ruim voldoende voor een gezonde toekomst. 

 

Uiterlijk

De Wiltshire Horn is een groot schaap, gefokt voor de vleesproductie. Er bestaat een groot verschil in gewicht tussen de rammen en de ooien. Dit is een normaal verschijnsel bij oude cultuurrassen. De dieren zijn ruim gebouwd met veel lengte en breedte en een beste bespiering. Het beenwerk is sterk en correct. De rammen hebben fraai gedraaide horens. Bij de ooien zijn ze elegant naar buiten en achterwaarts gebogen. Door de lange, opgerichte hals hebben de dieren een fiere en alerte uitstraling. Wiltshire Horns zijn altijd wit. Een volwassen ram kan wel 125 kg. wegen. Een volwassen ooi weegt rond de 75 kg.

De belangrijkste eigenschap van de Wiltshire Horn is de extreme kortwolligheid. De wol groeit het hele jaar en valt bij voldoende warmte doorlopend uit. Scheren is dus absoluut niet nodig! Bij kou ontwikkelt de Wildshire Horn een wintervacht van hooguit 2cm lengte. Doordat de Wiltshire Horn wel de normale hoeveelheid wolvet produceert is de vacht volledig waterdicht. In het voorjaar laat de wintervacht los. Wanneer de omgeving rijk aan vogels is verdwijnt bijna alle wol nestwaarts. 

 

Omdat de Wiltshire Horn nog een heel oorspronkelijk schapenras is, zijn er nauwelijks of geen problemen met de gezondheid of het aflammeren.  Ze krijgen hun lammeren zonder hulp, bij voorkeur buiten in het open veld. Als de lammeren geboren zijn, vertonen de ooien zeer goede moedereigenschappen. Zij zullen hun lammeren koste wat kost, verdedigen.

 

De Wiltshire Horn is rustig van karakter. Maar ze kennen ook een natuurlijke alertheid.