De Norfolk Horn

Bijna uitgestorven

De Norfolk Horn is een van de oudste schapenrassen in Engeland. Het is een voorouder van de nu veel bekendere Suffolk. Helaas is door de opkomst van meer commerciële rassen het aantal sterk teruggelopen waardoor het nu een zeldzaam ras is en zelfs bijna uitgestorven was. In Nederland zijn er op dit moment rond de 20 stamboekdieren. Vandaar dat wij willen proberen om dit ras voor Nederland te behouden. 

 

De Norfolk Horn is een langgerekt, sierlijk, middelgroot ras wat hoog op de poten staat. De lammeren worden helemaal zwart of gevlekt geboren. In het eerste levensjaar wordt de vacht wit. Maar poten, kop en delen van de buik blijven zwart. Zowel de ooien als de rammen hebben langgerekte, gedraaide horens, die bij de rammen als een grote krul langs de kop groeien. Een volwassen ram weegt ongeveer 90 kg. Een ooi bereikt een volwassen gewicht van rond de 70 kg. Het ras is gehard en goed bestand tegen strenge droge winters en hete zomers. 

 

De Norfolk Horn schapen zijn vruchtbaar. Een drieling is geen uitzondering en omdat het een oud en oorspronkelijk ras is, zijn er geen problemen met het aflammeren. Bovendien vertonen de ooien hele goede moedereigenschappen en hebben ze voldoende melk om ook een drieling zonder problemen te kunnen voeden.

 

De Norfolk Horn is een vleesschaap. De lammeren groeien redelijk snel en het vlees is fijn van smaak. Om die reden is de Suffolk ook uit dit schaap door gefokt.

 

Wij vinden het belangrijk om met dit schaap te fokken omdat het een prachtig en sierlijk dier is, dat bovendien een heel plezierig karakter heeft. Volwassen ooien hechten zich aan de eigenaar terwijl ze wel hun afhankelijkheid bewaren.