Nieuws

 Op 

 

9 september: Alle 4 de Portland-ooilammeren lopen voor ons huis. De moeders zijn intussen in een andere weide. Ze hebben nog even rust voordat ze gedekt gaan worden.  De lammeren zijn nu veel meer op elkaar gaan lijken. Op de foto boven de vier lammeren nu. Daaronder hoe ze waren, vlak na de geboorte.

 

 

 

 

6 september:  Vandaag zijn onze lammeren gekeurd en bekeken of ze stamboekwaardig zijn. Geen enkel lam is afgekeurd. Een aantal volwassen ooien werd beoordeeld op punten. Grote verrassing was het dat de keurmeester onze Portlandooi Calamus 87 punten gaf. Dat is echt heel goed. Calamus heeft eigenlijk niet veel aandacht gekregen omdat ze pas heel laat in juni een lam kreeg, buiten in de wei. Dat is Elvis, een heel mooi lam. Hier dan alsnog een paar foto's.

 

 

21 mei:  Afgelopen donderdag kreeg onze Norfolk Hortencia een tweeling: twee ooilammeren: Enisha en Estrella. Het duurde vrij lang voordat Hortencia drachtig werd. Vandaar dat haar lammeren later dan de rest geboren werden. Maar het resultaat mag er zijn. Mooi ook dat Hortencia onverwant is aan andere Norfolkooien in ons land. En daarmee haar dochters voor een deel ook. 

 

 

22 april: Gisteren kreeg Ariel, ook een Portland een tweeling. Een ramlam en een ooilam. Elton en Emily.  Daarmee hebben we nu 4 ooilammeren. En hoewel ze allemaal Portlandlammeren zijn, worden ze allemaal verschillend geboren. Maar over een paar maanden zullen ze allemaal op elkaar zijn gaan lijken. 

 

 

22 april: Afgelopen woensdag kreeg Cinnamon, onze Portlandooi, die we in november in Woudenberg hebben opgehaald, geheel tot onze verrassing een gezond ooilam: Ecoline. Omdat ze overal vlekken heeft. We hadden dit niet verwacht. Er is maar één conclusie mogelijk: Cinnamon moet gedekt zijn tijdens de reis van Woudenberg naar Sinderen. 

 

 

16 april 2017: Misthy onze Norfolk Horn, die ook elk jaar naar de Farm en Country Fair gaat, kreeg een ooilam. Het was lang spannend of ze wel drachtig zou zijn maar de laatste week was toch wel duidelijk dat Misthy zou gaan lammeren. Keurig op tijd werd Eleonoor geboren.  Van Misthy en Diego de vader is trouwens een mooie foto te zien bij de fotogalerij van de Norfolk Horn schapen.

 

 

15 april 2017: Vandaag heeft Druscilla, ons Portlandschaap dat uit Engeland geïmporteerd is, een prachtig ooilam gekregen: Ehrin. Het was nog wel spannend want een dag voor het lammeren, ging het maatje van Druscilla dood. En bleef ze dus alleen in het hok achter. Dat leverde voor haar de nodige stress op maar uiteindelijk is het toch goed gekomen.  

 

 

8 april 2017: En dan is er eindelijk voldoende gras om de eerste schapen naar buiten te laten gaan. Allereerst mogen de schapen die wat extra aandacht nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld een drieling moeten voeden.  

 

 

6 april 2017. Olivia, onze Herdwick krijgt twee grote lammeren. Dit jaar is ze gedekt door een bonte ram waardoor de lammeren niet raszuiver zijn maar daarom niet minder mooi. En ja met een traan onder je oog, krijg je vanzelf je naam: Pierrot. 

 

 

Zaterdag 18 maart:  Peach, de ander Portland was vrijdag al zenuwachtig en zeer begaan met het lot van Ebony. We vermoedden dat ze snel zou gaan lammeren. En hielden haar ook 's nachts via de camera goed in de gaten. Ondanks dat vonden we 's ochtends een dood lam in de stal.  Dit overkwam Peach verleden jaar ook al. Toen adopteerde ze na een paar weken een lammetje. En ook nu heeft ze dat gedaan. Ebony heeft nu twee moeders die voor haar zorgen en dat heel goed doen. Zo goed zelfs dat Ebony regelmatig aan de moederlijke aandacht wil ontsnappen. Ze kruipt dan door het voerhek en gaat rustig in het voer liggen slapen. Twee ongeruste moeders houden over haar de wacht.  

 

 

Dinsdag 14 maart: We wisten niet wanneer onze eerste Portlandlammeren zouden komen maar de oude Pebbles was de eerste. Portlands lammeren bij voorkeur zonder de aanwezigheid van iemand maar dit keer waren wij getuige van de geboorte van Ebony, een ooilam. Portlands krijgen doorgaans één lam. Ebony is een flink lam. Met haar geboorte zijn we heel blij want het is toch weer een nieuwe aanwas voor dit zeldzame ras. 

 

 

Zondag 12 maart: Claudia kreeg tot onze grote verrassing een drieling. We hebben het nog niet direct op de site willen zetten want twee van de drie lammetjes waren zo klein dat we eigenlijk niet verwacht hadden dat ze het zouden halen. Maar moeder zorgt goed voor haar kroost en inmiddels groeien ze heel goed.   

 

 

Vrijdag 10 maart: Aileen kreeg een drieling. Het was een janboel in haar baarmoeder. De lammeren lagen door elkaar maar gelukkig zijn alle drie de lammeren levend geboren. Dan zie je weer hoe gemakkelijk deze schapen af kunnen lammeren. Ook als de bevalling gecompliceerd is.  

 

5 Maart 2017 is Cameron, een Wiltshire Horn ooi uitgerekend. Het is voor haar de eerste keer dat ze zal lammeren. Bijzonder is dat de vader van het lam, Carlos is, een ram die door ons zelf gefokt is en ook nog in ons bezit. Na Cameron zullen spoedig meer schapen volgen.   Iets later dan verwacht maar afgelopen woensdag heeft Cameron dan toch gelammerd. Tot onze verrassing 2 lammeren. Hieronder zie je haar ooilam: we noemen haar Eva. 

 

 

Zaterdag 26 februari zijn Shawn en Druscilla gearriveerd. Druscilla en Shawn zijn geïmporteerd vanuit Engeland en hebben eerst drie weken in Ooij doorgebracht. Druscilla is drachtig van één lam. We hopen dat het lam levend geboren zal worden. Shawn is helemaal onverwant aan de Portland-ooien die we nu hebben en is dus echt een belangrijke aanwinst voor onze kleine kudde Portlands.